Συνεχίζεται αμείωτα ο παραλογισμός της δημόσιας διοίκησης

Συνεχίζεται αμείωτα ο παραλογισμός της δημόσιας διοίκησης

Αρ. Πρωτ. 5302/02.02.2012

Προς Υπουργούς:
- Εσωτερικών
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης και η μείωση της γραφειοκρατίας που επαγγελλόταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  έμειναν τελικά στα χαρτιά, αφού καθημερινά εκτυλίσσονται τραγελαφικές σκηνές, που ταλαιπωρούν και εξοργίζουν τους πολίτες. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή στον Δήμο Βόλβης της Θεσσαλονίκης, όπου για την κατασκευή ενός ποιμνιοστασίου απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 10 διαφορετικά έγγραφα από 10 διαφορετικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ο Δήμος για να μπορέσει να ενοικιάσει πλέον μια δημοτική έκταση σε κτηνοτρόφο, προκειμένου ο ίδιος να κατασκευάσει ένα ποιμνιοστάσιο, ξεκινά μια τιτάνια διαδικασία. Χρειάζεται δηλαδή, να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και 10 γνωμοδοτήσεις από διαφορετικές υπηρεσίες του δημοσίου.
Πέραν της ΚΥΑ, απαιτούνται γνωμοδοτήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, του Τμήματος Εποικισμού και Αναδασμού, του Τμήματος Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου, της Διεύθυνσης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ και της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εάν αυτό δεν αγγίζει τα όρια της παράνοιας και της ακατάσχετης γραφειοκρατίας, τότε τι τα αγγίζει; Μάλιστα, η ταλαιπωρία δεν ολοκληρώνεται εδώ, αλλά τα σχετικά έγγραφα πρέπει να αποσταλούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τη διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας.  
Όταν διοικητικές πράξεις για μια τόσο απλή αδειοδότηση λαμβάνουν τέτοια έκταση, τότε τι μπορεί να αναρωτηθεί ο πολίτης, για τις εξαγγελίες περί συρρίκνωσης της γραφειοκρατίας; Εύλογα οι συμπολίτες μας διακατέχονται από αισθήματα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας, αλλά παρόλο αυτά τα συναρμόδια Υπουργεία κωφεύουν, χωρίς να αντιμετωπίζουν την κατάσταση και να ενεργούν αναλόγως.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο φάσμα της γραφειοκρατίας, το οποίο καλύπτει τη δημόσια διοίκηση, δεδομένου ότι οι εξαγγελίες, περί εξάλειψής της, παραμένουν ανολοκλήρωτες; Απαντήσεις Υπουργείων